Reklama
 
Blog | Karel Halama

Evropská unie – co nás ještě čeká?

Mnoho, ne-li většina lidí má Evropskou unií spojenou s pojmem "Západ" - ergo svoboda. Je tomu skutečně tak?

Brusel spíš než hlavním městem evropského Západu, jakoby byl druhou Moskvou, ovládanou levicovými intelektuály, relativisty, bezskrupulósními pragmatiky a feministkami. Jakoby to byla houština partikulárních zájmů. Nejsilnějším větvím tohoto křoviska pak vyhovuje rozšířené zdání "něčeho společného", pro snadnější přiohnutí slabších odenků.

Co si myslet o návrzích na evropské kvóty minimálního počtu dětí v jeslích, "aby se maminky mohly realizovat a nechyběly síly ve výrobě"? Už tato jediná věc je důvodem k pozornosti ke způsobu prosazování, resp. destruování evropských hodnot. Záměrně nezmiňuji ohromné objemy financí, které musíme Bruselu odvádět v porovnání se nepatrným množstvím, které, po socialisticku přerozděleno vrací se zpět.

Evropská unie je přímou nástupkyní EHS (Evropského hospodářské společenství), která je nástupnickou organizací Evropského společenství uhlí a oceli. Uhlí a ocel byly dříve strategické suroviny pro vedení každé války.
V posledních dvou světových to tak alespoň bylo. Tedy byl snad zde i motiv vytvořit mezinárodní strukturu schopnou takovým válkám zabránit skrze celoevropskou kontrolu těchto surovin. Domnívám se, že to nebyl motiv jediný a převažující.

Kdo byl ve vedení nějaké firmy, uzná , že firma se nedá vést demokraticky. Vedení samozřejmě vyslechne postřehy a připomínky zaměstnanců, ale nakonec se rozhodne jak chce. Své rozhodnutí nemusí svým podřízeným vysvětlovat do podrobností. V podstatě se rozkročí, zabuší v prsa a zařve, že rozhodlo ve prospěch všech s lehkým důrazem na svou genialitu. To brzo zažijeme – až bude podepsána Lisabonská smlouva. Ta totiž mění jednomyslé rozhodování v rozhodování kvalifikovanou většinou, což zní na první poslech náramně demokraticky. Nicméně v Evropě jsou státy různě velké co do počtu obyvatel. Jinými slovy – stačí aby se tři státy z této skupiny: Německo, Francie, Velká Británie a Itálie shodly na čemkoli a jsou nepřehlasovatelné. Maně jsem vzpoměl výhrůžek ze strany spolkového kancléře, že nebude-li přijata ústava EU, bude na místo EU vytvořena Německo-Francouzská unie, která si bude přistupující členy vybírat mnohem pečlivěji.

EU není demokratickou organizací. Nepopřeli to ani lektoři kanceláře EU na školení o orgánech Evropské unie, kterého jsem se zúčastnil. Na mou poznámku [s nevrlostí přijatou kolegy ("Karle nefilosofuj!"), kteří se již těšili na dlabanec], že "EU postrádá to, co je charakteristickým rozpoznávacím znakem DEMOKRACIÍ – totiž striktní oddělení legislativy od exekutivy – odpověděly, že to tak zatím MUSÍ BÝT (Gospodi pomiluj! Gott mit uns!). Nicméně (sedíte?), je snaha pozvolna EU demokratizovat! Je snaha… Prostě se někde v Bruselu povaluje blíže nespecifikovaná a smrtelníkem nezahlédnutelná Snaha.

Reklama

Vidíte o co jde? Demokracie se NOSÍ a má v Americe respekt. Proto se nosí i v EU – asi jako oblečky od Levise. Je to prostě (Američanům) pěkné na pohled – asi jako ten "zemský ráj to na pohled". Dokud bude demokracie v Americe, bude se NOSIT i v EU. Až se těžiště obchodu (a bohové chraťe – i politiky) přesune do Číny a Ruska, demokratické Levisky se odhodí. Je to přece Evropské stále-hospodářské společenství – druhá říše Sámova. Jinou ideu nevidím. Volný pohyb osob a zboží? Co je to hodnotu? Americká ústava vznikla na jediné všelidské hodnotě – SVOBODA. Proto je tak stručná. Není to ani idea Spojených států křesťanských o nichž snil papež Inocenc III. Evropská unie je PRÁZDNÁ, její existence nemá oporu v touze po vznešeném cíli, proto padne.

Odhodit demokracii bude pro bruselskou oligarchii snadné, nosí se účelově. A nebude to myslím ani předmětem sporů v EU-parlamentu (poslanec EU-parlamentu má "omezenou zákonodárnou pravomoc" . Hlavním tvůrcem evropských zákonů je několikačlenná, nikým nevolená "Kovárna". Co to je netuším. Viděl jsem asi před třemi roky jeden pořad v TV a tam to bylo zmiňováno. Pamatuji, že jsem něco upustil na zem a to se rozbilo. Mrazí z toho.)

Nu… třeba bude EU, právě pro metastáze totality, které se v ní rozrůstají,
akceschopnější proti reálné musulmanské hrozbě. Pokud se s ní nespojí, což k téměř nepřítomné vyšší ideji v této obskurní organizaci nevylučuji. Pak nás čeká boj.
Protože pouhé přežití je nedostatečné a nevím jak vy, ale já bych o ně za takových podmínek nestál.